Τις πταίει; Ο γονιός ή ο δικαστής;
Οι γονείς έχουν κακές σχέσεις γιατί ο δικαστής δεν επιλύει τις διαφωνίες τους.
Σεβόμαστε το διατακτικό της απόφασης ΕΑ 6/2025 αλλά θεωρούμε παραπλανητικό το δημοσίευμα του News 24/7 με τίτλο “Συνεπιμέλεια: Δικαστήριο δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τον νόμο λόγω των κακών σχέσεων των γονέων“
.

Ο Αστικός Κώδικας ορίζει ότι οι γονείς έχουν κοινή επιμέλεια. Kαι ότι πάνε στο Δικαστή μόνο για να επιλύσει όσες διαφωνίες δεν επέλυσε η διαμεσολάβηση.
Οι συμφωνίες των γονέων είναι προφορικές, ίσως και γραπτές : Σε ποια πόλη θα μεγαλώσει το παιδί, σε ποιο σχολείο, ποια ξένη γλώσσα, ποιο παιδίατρο κοκ.
Δεν μπορεί να λέγεται ότι διαφωνούν σε όλα. Διαφωνούν σε ορισμένα, συνήθως για το χρόνο και για τα λεφτά. Αυτά πρέπει να επιλύσει ο δικαστής και αυτός προφανώς αρνήθηκε να το κάνει.
Οι γονείς έχουν κακές σχέσεις γιατρί ο δικαστής δεν επιλύει τις διαφωνίες τους.
Οι σχέσεις είναι κακές γιατί οι γονείς έχουν χωρίσει.
Η συνεπιμέλεια όμως δεν λειτουργεί γιατί ο δικαστής δεν κάνει τη δουλειά του.
Γράφει πιο κάτω το δημοσίευμα είναι ότι υπάρχει ψυχολογική βία και παραμέληση των ανηλίκων. Το πότε υπάρχει κακοποίηση θα το πει ένας γιατρός. Και τότε μόνο μπορεί να πει ο δικαστής ότι υπάρχει ψυχολογική βία. Οι γονείς έχουν κακές σχέσεις αλλά ο δικαστής επιλύσει τις διαφωνίες τους. Γράφει πιο κάτω το δημοσίευμα είναι ότι υπάρχει ψυχολογική βία και παραμέληση των ανηλίκων. Το πότε υπάρχει κακοποίηση θα το πει ένας γιατρός. Και τότε μόνο μπορεί να πει ο δικαστής ότι υπάρχει ψυχολογική βία.
Αν δεν υπάρχει διάγνωση γιατρού, τότε χωρίς ειδικές γνώσεις γράφονται αυτά στην απόφαση και στο δημοσίευμα. Αν πάλι υπάρχει διάγνωση και έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο, τότε κακώς ο δικαστής δεν αφαιρεί τη γονική μέριμνα από τον κακοποιητή γονιό.
Είναι βέβαια απίθανο στην υπόθεση αυτή να έχει προλάβει γιατρός να καταπιαστεί. Είναι πρόκειται απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.
Αν δεν εφαρμοστούν όσα γράφει ο Αστικός Κώδικας, τότε οι δήθεν «τσακωμοί των γονέων» και «ο επηρεασμός των παιδιών» δεν είναι τίποτε άλλο από κακοποίηση από τους συντάκτες του άρθρου και της απόφασης.
Οι γονείς έχουν κακές σχέσεις γιατί ο δικαστής δεν επιλύει τις διαφωνίες τους.
Φαίνεται και από κάπου αλλού το ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος.
Ο δικαστής δεν «αναθέτει» την συνεπιμέλεια, αυτό το κάνει ο νόμος.
Ο δικαστής την αφαιρεί, αν συντρέχει λόγος.
Δεν είναι η άλλη όψη του νομίσματος.
Είναι ο νόμιμος τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης από τη μιά και ο κακοποιητικός τρόπος από την άλλη.
Και το άρθρο εξυπηρετεί το δεύτερο τρόπο λειτουργίας.
