Αποξένωση και Βλάβη από τα Οικογενειακά Δικαστήρια
Δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ
19 Μαρτίου 2025
Τα Οικογενειακά Δικαστήρια Αποτυγχάνουν να Προστατεύσουν τα Παιδιά. Οι καθυστερήσεις στα οικογενειακά δικαστήρια αφήνουν τα παιδιά σε αβεβαιότητα, προκαλώντας γονική αποξένωση και συναισθηματική δυσφορία.
Τα Οικογενειακά Δικαστήρια Αποτυγχάνουν να Προστατεύσουν τα Παιδιά: Πώς οι Καθυστερήσεις Οδηγούν σε Αποξένωση και Βλάβη
Το πρόσφατο άρθρο του BBC, “Η Κρίση στα Οικογενειακά Δικαστήρια: ‘Τα Παιδιά Αφήνονται σε Αβεβαιότητα’”, αποκαλύπτει μια σκληρή πραγματικότητα: το σύστημα των οικογενειακών δικαστηρίων είναι διαλυμένο. Υπερφορτωμένοι δικαστές, καθυστερήσεις που διαρκούν χρόνια και παιδιά που στερούνται την επαφή με αγαπημένους γονείς—δεν πρόκειται μόνο για ένα πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια παγκόσμια κρίση που διαλύει οικογενειακές σχέσεις.

Ως σκηνοθέτης του Erasing Family, ενός ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τη διαφθορά στα οικογενειακά δικαστήρια και τις καταστροφικές επιπτώσεις της γονικής αποξένωσης. Λέει ότι έχει δει από πρώτο χέρι πώς το σύστημα οδηγεί τους γονείς σε αδιέξοδα. Το μόνο που θέλουν είναι να δουν τα παιδιά τους. Τα νομικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις καθιστούν την επανένωση σχεδόν αδύνατη.
Το Σύστημα Είναι Υπερφορτωμένο—και τα Παιδιά Υποφέρουν.
Ο Sir Andrew McFarlane, Πρόεδρος του Οικογενειακού Τμήματος του Δικαστηρίου, το παραδέχτηκε ανοιχτά: “Το σύστημα είναι τόσο υπερφορτωμένο που δεν είναι λειτουργικό.” Χωρίς αρκετούς δικαστές, οι υποθέσεις διαρκούν χρόνια, αφήνοντας τα παιδιά σε αβεβαιότητα. Η Jo Edwards, πρόεδρος της ομάδας οικογενειακής διαιτησίας της Resolution, επιβεβαίωσε ότι πολλά παιδιά “μένουν χωρίς καμία επαφή με τον έναν γονέα για χρόνια.”
Αυτό δεν είναι απλώς απογοητευτικό—είναι επικίνδυνο. Η δημοσιογράφος Louise Tickle, που ειδικεύεται στα οικογενειακά δικαστήρια, προειδοποιεί: “Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα παιδιά να υποστούν ψυχική βλάβη λόγω των καθυστερήσεων.” Όταν τα δικαστήρια δεν ενεργούν γρήγορα, τα παιδιά βιώνουν παρατεταμένη αστάθεια και συναισθηματική ταλαιπωρία.
Γονική Αποξένωση: Μια Συνέπεια της Αποτυχίας των Δικαστηρίων
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δικαστήρια δεν προκαλούν μόνο άγχος· επιτρέπουν τη γονική αποξένωση. Ο ένας γονέας μπορεί να χειραγωγήσει το παιδί εναντίον του άλλου μέσω επιβλαβών συμπεριφορών όπως:
• Αρνητικά σχόλια για τον άλλο γονέα
• Παρεμπόδιση επικοινωνίας
• Υπονόμευση του δεσμού του παιδιού με τον άλλο γονέα
Αυτές οι πράξεις οδηγούν σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “αρνηση του παιδιού”—όπου ένα παιδί που αγαπούσε τον γονέα του ξαφνικά αρνείται να έχει επαφή. Ο αποξενωμένος γονέας μένει ανίσχυρος, ενώ ο γονέας που προκαλεί την αποξένωση αποκτά τον έλεγχο. Όσο περισσότερο καθυστερεί το δικαστήριο να παρέμβει, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά.
Υπάρχουν Καλύτεροι Τρόποι για να Προστατεύσουμε τα Παιδιά από τη Γονική Αποξένωση
Δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στα οικογενειακά δικαστήρια για να διορθώσουν αυτή την κρίση. Γι’ αυτό οι γονείς χρειάζονται πρακτικές στρατηγικές για να διαχειριστούν τις συγκρούσεις, να ανακτήσουν τον έλεγχο και να αποφύγουν ατελείωτες νομικές διαμάχες. Το δικαστήριο πρέπει να είναι η έσχατη λύση—όχι η μόνη επιλογή.
Ώρα για Αλλαγή: Τι Μπορεί να Γίνει για την Πρόληψη;
Το άρθρο του BBC εγείρει σημαντικά ερωτήματα και πρέπει να απαιτήσουμε απαντήσεις:
• Πώς μπορούν τα οικογενειακά δικαστήρια να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά ζουν και με τους δύο γονείς χωρίς ατελείωτες καθυστερήσεις;
• Θα έπρεπε οι γονείς να υποχρεούνται να μαθαίνουν στρατηγικές επικοινωνίας πριν φτάσουν στο δικαστήριο;
• Γιατί τα δικαστήρια δεν ενσωματώνουν προγράμματα που βοηθούν τις οικογένειες να θεραπεύονται αντί να πολεμούν;
Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το οικογενειακό δικαστήριο ως την προεπιλεγμένη λύση. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε στους γονείς τα εργαλεία για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις και να επιλύσουν τις συγκρούσεις χωρίς περιττές νομικές μάχες.
Δράσε Τώρα—Για τα Παιδιά
Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερα παιδιά υποφέρουν. Είναι καιρός να πιέσουμε για μεταρρύθμιση των οικογενειακών δικαστηρίων, να επενδύσουμε σε εναλλακτικές λύσεις επίλυσης διαφορών και να δώσουμε στους γονείς τις δεξιότητες για να είναι σωστοί συν-γονείς.