Γιατί καταρέει το Δημογραφικό;

Ένα άρθρο της Μαρίνας Γκότση.

Δεν πανρεύονται γιατί δεν μεγαλώνουν μαζί τα παιδιά.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βλέπει τις γεννήσεις να πέφτουν. Σύμφωνα με άρθρο του Skai.gr η Νότια Κορέα βλέπει χρόνο με το χρόνο να καταρρίπτεται κάθε προηγούμενο ρεκόρ της. Προς τα κάτω.

Η Νότια Κορέα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο. Και αυτό γίνεται μικρότερο χρόνο με το χρόνο. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της θα μειωθεί στο μισό.

Τ; ίδια λένε και για την Ελλάδα : σε 50 χρόνια, ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί στο μισό, το ίδιο και οι στρατεύσιμοι. Και θα αυξηθεί ο πληθυσμός άνω των 65 ετών.

Εθνική έκτακτη ανάγκη έχει κηρυχθεί στη Νότια Κορέα. Οικονομία, άμυνα, ασφαλιστικό, το ίδιο το έθνος τους καταρρέουν.

Τι κι αν οι κυβερνήσεις εδώ και δύο δεκαετίες  προσπάθησαν ν’ ανακόψουν την κατρακύλα. Με επιδόματα, επιδοτούμενες κατοικίες για νέα ζευγάρια, δωρεάν μετακινήσεις, δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Άδειες για τους νέους γονείς. Μέχρι και μετανάστριες γυναίκες για το σπίτι έφεραν για να κρατάνε τα παιδιά όσο η μητέρα εργάζεται. Και οι άνδρες έως τα 30 που έχουν 3 παιδιά να απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία.

Φυσικά τίποτε δε δούλεψε. Η πορεία προς την εξαφάνιση δεν αναστρέφεται. Το Skai.gr και το BBC που έγραψε το αρχικό άρθρο βλέπουν το φαινόμενο μέσα από τον κόσμο που οι συντάκτες του μεγάλωσαν και έζησαν.

Οι νέοι σήμερα έχουν για  σύνθημα το “άσε το γάμο, κάνε παιδιά”. Μπροστά από την κοινωνική  πραγματικότητα.

Στη Νότια Κορέα ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μέσα από τον γάμο. Ακόμα και όσοι ζουν μόνοι και εργάζονται το κάνουν για ένα διάστημα μόνο, πριν παντρευτούν. Δεν αποφασίζουν να ζήσουν μόνοι τους χωρίς  συγκατοίκηση.

Οι γυναίκες με παιδιά εκτός γάμου δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές. Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου είναι μονοψήφιος αριθμός, μικρότερος του 3 %.

Από την άλλη, οι άντρες δεν μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.

Οι εργοδότες οδηγούν τις μητέρες στην παραίτηση.

Και οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές.

Τι να διαλέξει η κορεάτισσα; «Γάμο ή δουλειά»; «γάμο ή δεν κάνω παιδιά»; Τι ν’αφήσει;

Κι αν άφηνε το γάμο και κράταγε τα παιδιά;

Ίσως σας ενδιαφέρουν…