ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

https://www.newsweek.com/china-hiding-population-secret-1926834\\

Η Κίνα καταρρέει λόγω δημογραφικού.

 Η λύση είναι η κοινή ανατροφή των παιδιών, η συνεπιμέλεια, με και ίσο χρόνο και φροντίδα, 50/50, με κάθε γονέα.

Για να κάνουν οι νέοι παιδιά και να τα κάνουν νωρίς.

Τι σχέση έχει όμως αυτό με την Ελλάδα;

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Newsweek, η Κίνα εδώ και καιρό προσθέτει στις επίσημες στατιστικές πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στον πληθυσμό της.

Σύμφωνα με κινέζο επιστήμονα οι απογραφές που πραγματοποιεί η Κίνα κάθε 10 χρόνια είναι «σοβαρά υπερεκτιμημένες» ώστε να ταιριάξουν με τις επίσημες δημογραφικές προβλέψεις.

Το Πεκίνο υπολογίζει σε 1,41 δισεκατομμύρια το πληθυσμό της Κίνας για το έτος 2023. Έτσι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο γιατί πολύ πρόσφατα η Ινδία ξεπέρασε τη Κίνα.

Η δημιουργική λογιστική στο δημογραφικό γεννά πολλά ερωτήματα καθώς η χώρα παλεύει με τη διπλή πρόκληση της πτώσης των ποσοστών γονιμότητας και της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων πολιτών. Μία τάση που πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι θα κατακρημνίσει την οικονομία της χώρας.

Ο δείκτης γονιμότητας της Κίνας, (γεννήσεις που αντιστοιχούν σε μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) είναι 1,0. Της Νότιας Κορέας είναι 0,72, της Ταϊβάν 0,85, της Ιαπωνίας 1,2 και της Ελλάδας 1,38.

Η Κίνα εγκατέλειψε το 2016 την πολιτική ενός παιδιού, επιτρέποντας δύο και, από το 2022, τρία παιδιά ανά οικογένεια. Άργησε όμως. Ο δείκτης γονιμότητας της Κίνας έπεσε κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης των 2,1 γεννήσεων ανά γυναίκα από τη δεκαετία 1990.

Έτσι λοιπόν, οι οικονομικές, εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές της Κίνας, αλλά και αυτές των ΗΠΑ και άλλων χωρών έναντι της Κίνας είναι εσφαλμένες γιατί βασίζονται σε εσφαλμένα δημογραφικά στοιχεία.

«Το πολιτικό κόστος είναι τόσο μεγάλο που οι κινεζικές αρχές δεν τολμούν να παραδεχτούν τα πραγματικά πληθυσμιακά στοιχεία» γράφεται στο άρθρο.

Πρόκειται για μία δημογραφική κρίση.

Σύμφωνα με άλλο επιστήμονα, η τάση αυτή είναι «μακροπρόθεσμη, μη αναστρέψιμη και βαθιά».

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι εσφαλμένα έχουμε στο νου μας ότι η Κίνα είναι 1,5 δισεκατομμύριο και οι Η.Π.Α. 250 εκατομμύρια

Σε γράφημα που περιέχεται στο άρθρο, το 2010 ο πληθυσμός της Κίνας θα είναι 1 δισεκατομμύριο ενώ των ΗΠΑ θα είναι μισό. Σχεδόν διπλάσιος πληθυσμός απ’ ότι είναισήμερα.

Το δημογραφικό ήταν το τίμημα της εκρηκτικής ανάπτυξης της Κίνας.  

Η ανάπτυξη όμως θα οδηγήσει και σε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές.

Θα οδηγήσει στο να γεννάνε οι νέοι παιδιά, να τα μεγαλώνουν από κοινού, εξίσου, 50/50.

Αφήνοντας πίσω το κινεζικό γάμο, τους παππούδες και συγγενείς, ακόμα και τη συγκατοίκηση των γονέων.

Μία χώρα με ιστορία χιλιετιών με άλματα έφθασε στην οικονομική, τεχνολογική και  στρατιωτική πρωτοπορία. Δεν μένει παρά η κοινωνική πρωτοπορία, το νέο μοντέλο οργάνωσης.

Δεν κάνουμε γάμο, δεν συγκατοικούμε, δεν δεσμευόμαστε, γεννάμε παιδιά που μεγαλώνουμε από κοινού.

Μέσα σε μία μόνο γενιά, στην επόμενη γενιά τα δεδομένα είναι δυνατό ν’ ανατραπούν.

Η Κίνα μπορεί να επιβάλλει τις αλλαγές.

Η Ελλάδα θα μπορούσε;

Ίσως σας ενδιαφέρουν…