Η δυναμική σύγκρουση στην επιδίωξη της ισότητας

Ηλίας Ντικιάδης, κοινωνιολόγος,

Ιανουάριος 2024

Η συγγραφή αυτού του άρθρου εχει σαν στόχο να αναδείξει το πως οι πολίτικες ισότητας οδήγησαν στη λανθάνουσα διαμόρφωση συνθήκων ισότητας. Συγκεριμενα τις στρεβλώσεις και την  εργαλειακή χρήση των πολίτικων ισότητας στο πλαίσιο της διάρρηξης της συμβίωσης και της ανατροφής των παιδιών.

Η εργασία αυτή δε σκοπεύει ούτε στο ελάχιστο να αποδημήσει τις πολίτικες ισότητας που στρέφονται ενάντια στα δεινά της πατριαρχίας. Τουναντίον, θέλει να καταδείξει τα κακώς κείμενα των συγκρούσεων που προέκυψαν από την εργαλειακή χρήση αυτων των πολιτικών και τις δυνατότητές παρέμβασης με στόχο  την  αποτροπή αυτής της χρήσης. Η λάθος εννοούμενη χρήση της  λογικής των πολιτικών ισότητας ιδιαίτερα στις περιπτωσεις των  συγκρουσιακών διαζυγίων, δυστυχώς οδήγησε σε ένα επιμέρους κοινωνικο φαινόμενο με ακραίες διαστάσεις και  οδυνηρές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.

Το φαινόμενο των ψευδών καταγγελιών στο πεδίο των αντιπαραθέσεων και σφοδρών αντιδικιών, με πρωταρχικά θύματα  τα παιδιά, που έχουν προκύψει είτε εντος είτε εκτός γάμου η συμβίωσης. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι, ποιες  δράσεις πρέπει να γίνουν  και ποιες αναγκαίες πολιτικές πρέπει να επιβληθούν,  στα πλαίσια της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου,  για την εξάλειψη και τον κολασμό του φαινομένου των ψευδών καταγγελιών;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σύντομη ανασκόπηση των Πολίτικων Ισότητας στο Οικογενειακο Δίκαιο.

Το φαινόμενο των ψευδών καταγγελιών ως παράγοντας άμεσης αποξένωσης.

Από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της μητρότητας στο σύνδρομο Munchausen by proxy.

Πολιτικές Ισότητας και ανάστροφος σεξισμός.

Συμπερασματικές Παρατηρήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Ίσως σας ενδιαφέρουν…